Particulier eigendom / particulier opdrachtgeverschap
Woningborg krijgt regelmatig vragen, van zowel bouwondernemers als van particuliere opdrachtgevers, over de voorwaarden van het toepassen van het particulier opdrachtgeverschap conform Bouwbesluit artikel 1.12a.
 
Op 1 juli 2015 is het Bouwbesluit gewijzigd. Er is een nieuw begrip opgenomen in artikel 1.12a, namelijk ‘woonfunctie voor particulier eigendom’.
 
Bouwbesluit 2012, art. 1.12a Uitzonderingen woonfunctie voor particulier eigendom
Op het bouwen van een woonfunctie voor particulier eigendom zijn de afdelingen (…) niet van toepassing. Wat betreft de afdelingen (…) zijn de voorschriften voor een bestaand bouwwerk van toepassing.
 
In de begrippenlijst onder paragraaf 1.1 wordt het begrip ‘woonfunctie voor particulier eigendom’ nader omschreven:
 
Bouwbesluit 2012, art. 1.1 Begripsbepalingen
Woonfunctie voor particulier eigendom: Woonfunctie die wordt gebouwd in particulier opdrachtgeverschap als bedoeld in artikel 1.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening of die wordt bewoond door de eigenaar.”
 
Besluit ruimtelijke ordening
In artikel 1.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening staat:
 
Particulier opdrachtgeverschap: Situatie dat de burger of een groep van burgers – in dat laatste geval georganiseerd als rechtspersoon zonder winstoogmerk of krachtens een overeenkomst – tenminste de economische eigendom verkrijgt en volledige zeggenschap heeft over en verantwoordelijkheid draagt voor het gebruik van de grond, het ontwerp en de bouw van de eigen woning.
 
Uit de definitie valt op te maken dat het initiatief bij particulier opdrachtgeverschap in grote mate bij de koper(s) van de woning(en) dient te liggen. Bij kavelbouw lijkt dus duidelijk sprake van particulier opdrachtgeverschap. Als het gaat om meerdere verschillende woningen dan moeten zij zich zelfs hebben georganiseerd als rechtspersoon. Daaronder vallen bijvoorbeeld de Collectief Particulier Opdrachtgeverschap projecten (CPO-projecten).
 
Het gaat volgens de definitie om volledige zeggenschap over en verantwoordelijkheid voor het gebruik van de grond, het ontwerp en de bouw van de eigen woning. De koper moet dus in hoge mate zelf het ontwerp kunnen bepalen. Dit is een wat grijs gebied, maar het gaat duidelijk verder dan een standaardwoning waarin enkele aanpassingen kunnen worden gedaan (uitbouw, dakraam, dakkapel, kleine indelingswijzigingen).
 
Het toepassen van deze aangepaste voorschriften is toegestaan, maar alleen als dit door de opdrachtgever akkoord is bevonden. Dit kan op verschillende manieren:
 
  1. De koper/opdrachtgever vraagt zelf de omgevingsvergunning aan. De aanvraag voor de bouwvergunning staat dus op naam van de koper.
 
  1. De koper/opdrachtgever verzoekt de bouwondernemer, die de woning gaat bouwen, om de omgevingsvergunning aan te vragen en zorg te dragen voor alle benodigde stukken. Op het aanvraagformulier geeft de bouwondernemer aan dat het een woonfunctie voor particulier eigendom betreft en blijkt uit de stukken dat er gebruik is gemaakt van de aangepaste regeling conform Bouwbesluit 2012, artikel 1.12a.

In dat geval dient aangetoond te worden dat de koper/opdrachtgever op de hoogte is van het toepassen van de aangepaste regelgeving. Dit kan door middel van een, door de kopers ondertekende verklaring, waarin een lijst is opgenomen van welke nieuwbouweisen uit Bouwbesluit 2012 is afgeweken en dat de koper/opdrachtgever hier geen bezwaar tegen heeft.  
 
  1. Als het gaat om meerdere, verschillende woningen dan moeten de opdrachtgevers zich zelf hebben georganiseerd als rechtspersoon. Daaronder vallen bijvoorbeeld de Collectief Particulier Opdrachtgeverschap projecten (CPO-projecten).
Ook in dat geval dient aangetoond te worden dat de opdrachtgevers op de hoogte zijn van het toepassen van de aangepaste regelgeving. Dit kan door middel van een, door de kopers ondertekende verklaring, waarin een lijst is opgenomen van welke nieuwbouweisen uit Bouwbesluit 2012 is afgeweken en dat de kopers hier geen bezwaar tegen hebben.  
 
De volgende afdelingen en artikelen uit het Bouwbesluit komen onder de genoemde voorwaarden te vervallen:

In het kader van goed en deugdelijk werk adviseren wij om zo min mogelijk gebruik te maken van de aangepaste voorschriften voor woonfuncties voor particulier eigendom, omdat het kwaliteitsniveau van de woning hoogst waarschijnlijk hiermee lager komt te liggen dan men van ‘normale’ woonfuncties mag verwachten. Wij adviseren u dan ook de nieuwbouweisen na te streven.
Woningborg
- Wat doen we
- Nieuws
- Vacatures
- Neem contact met mij op
Contact
Tielweg 24 | 2803 PK Gouda
Postbus 805 | 2800 AV GOUDA
T.: 0182 580004
E.: info@woningborggroep.nl
Volg ons op: